İçeriğe geç

4857 Sayılı İŞ Kanunu 9 Maddesi Nedir

Iş kanunun 9 maddesi nedir?

Madde 9 – Taraflar, kanunun koyduğu sınırlamalar saklı kalmak kaydıyla, iş sözleşmesini ihtiyaçlarına uygun biçimde düzenleyebilirler. İş sözleşmeleri belirli veya belirsiz süreli olarak yapılabilir.

Hangi çalışanlar 4857 sayılı Kanun kapsamında?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 1/2. maddesinde; Bu kanunun, 4. maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine ve bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Böylece kanunun kapsamı belirlenmiştir.

4857 İş Kanunu neyi kapsar?

Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…

1 saat mesai ücreti ne kadar 2024?

Öncelikle aylık brüt ücretin 225’e bölünmesiyle saatlik ücret bulunur. Daha sonra saatlik ücret 15 ile çarpılarak fazla mesai için saatlik ücret hesaplanır. Fazla mesai ücreti %50 zamlı olarak ödenir.

4857 sayılı İş Kanunu 10 maddesi nedir?

Madde 10 – (1) Yurt dışında Türkiye için kamu görevi veya hizmeti yürüten ve bu görev dolayısıyla bir suç işleyen kişi, bu fiilden dolayı başka bir ülkede mahkûm edilmiş olsa bile, Türkiye’de tekrar yargılanır.

4857 sayılı İş Kanunu gore maaşları ne kadar?

Sonuç olarak, 4857 sayılı Kanun hükümlerine göre; – İş sözleşmelerine “AYLIK SABİT” ibaresi koyan şirketler, 31 günlük aylarda 30 gün brüt asgari ücret, yani 2.029,50 TL ödemekle yükümlüdür.

4857 sayılı İş Kanunu kimlere uygulanmaz?

MADDE 4 – Bu Kanun hükümleri; a) Deniz ve hava taşıma işlerinde, b) Tarım ve orman işletmelerinde 50’den az (50 dahil) işçi çalıştırılan işyerlerinde veya işletmelerde, c) Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her türlü yapı işlerinde, d) …

Özel sektör çalışanları hangi kanuna tabi?

Çalışma koşulları – 4857 sayılı İş Kanunu.

4857 sayılı İş Kanunu kaç saat çalışır?

Çalışma saatleri normalde haftada en fazla 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerindeki haftanın çalışma günlerine eşit olarak uygulanır. Yer altı madenlerinde çalışan işçilerin çalışma saatleri; Günde en fazla yedi buçuk saat, haftada en fazla otuz yedi buçuk saattir.

Bir işçinin yasal hakları nelerdir?

İşçi hakları nelerdir? Ücret hakkı, işyerinde sağlık ve güvenlik talep etme hakkı, eşit muamele hakkı, dinlenme molası hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, temel değişikliklere karşı çıkma hakkı, belirli günlerde izin hakkı.

4857 sayılı İş Kanunu geçerli mi?

01.09.

2024 işçi hakları nelerdir?

İşçi hakları nelerdir? Çalışanın mesleki sağlık ve güvenlik hakkı ve işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı Yeni bir iş ararken eşit muamele görme hakkı. Daha fazla makale… •21 Temmuz 2024

Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?

Yukarıda belirtildiği gibi, kendisine verilen görevleri yerine getirmemekte ısrar eden bir çalışan haklı nedenle işten çıkarılabilir. Bir çalışan bu şekilde işten çıkarıldığında, fesih haklı nedenledir ve işverenin lehinedir.

İşçi hangi durumlarda dava açabilir?

Yine çalışan, iş sırasında işverenin araç ve gereçlerine kusurlu bir şekilde zarar vermişse; işveren, çalışandan bunun için tazminat talep edebilir. Ya da çalışanın, iş sırasında işverenin parasını zimmetine geçirmesi veya güvenini kötüye kullanarak maddi çıkar sağlaması hâlinde, işveren çalışana karşı dava açabilir.

Iş kanunun 8 maddesi nedir?

Madde 8 – İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) işçi olarak çalışmayı, diğer tarafın (işveren) ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. İş sözleşmesi, kanunda başka türlü öngörülmedikçe özel bir şekle tabi değildir. Bir yıl veya daha fazla süreli iş sözleşmeleri yazılı şekilde yapılmalıdır.

Kendi isteği ile işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?

İşyerinden kendi isteğiyle ayrılan çalışanların hakları Çalışan, işyerlerinden kendi isteğiyle ve geçerli bir sebep olmaksızın ayrılırsa kıdem tazminatı alamaz. İşveren, belirlenen süre içerisinde bildirimde bulunmazsa kıdem tazminatı ödenmez. Ayrıca çalışana fazla mesai ve diğer ücret alacakları ödenmez.

Maaş söylemek suç mu?

Ayrıca, kişisel veri niteliğindeki ücretin veri sahibinin rızası olmaksızın ifşa edilmesi de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na (m.12/4) aykırılık teşkil edeceğinden iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmesi mümkün olabilecektir.

Görev yeri değişikliğini kabul etmeyen işçi ne yapmalıdır?

Görev değişikliğini kabul etmezseniz, değişiklik bildirimine 6 iş günü içinde yazılı olarak yanıt vermeli ve görevi kabul etmediğinizi açıklamalısınız. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. 2. Her görev değişikliğinin temel bir değişiklik olmayacağını hatırlamak önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir