Alıcı cayarsa kapora ne olur?
Ayrıca sözleşmeden cayma durumunda kapora alıcıya iade edilir. Anlaşılan para cayma parası olduğundan, sözleşmeden cayma durumunda alıcı ödediği kaporayı geri alamaz; satıcı cayarsa aldığı paranın iki katını ödemek zorundadır.
Vazgeçme durumunda kapora geri alınır mı?
2.
Satıcı vazgeçerse kapora ne olur?
Böyle bir durumda teminat iade edilmez. Yine satıcı mal veya hizmet satışından vazgeçerse sözleşmeye göre alıcıya ödediği tutarı iade etmek zorundadır.
Kapora hangi durumlarda yanar?
Depozito sonsuza kadar geçerli değildir. Ürün zamanında satın alınmazsa, depozito kaybolabilir ve depozito iade edilmez. Depozito yatıran kişi, ürün için belirtilen süreyi aşmamalıdır, aksi takdirde depozito iptal edilir ve ürün satıcıda kalır.
Kapora hangi hallerde iade edilmez?
Depozitonun “bağlantı parası” olarak kabul edildiği sözleşme. Ayrıca sözleşmeden cayma durumunda depozito alıcıya iade edilir. Elbette burada satıcı; alıcıya para borcu varsa (tazminat, cezai şartlar vb. gibi nedenlerle), depozitoyu iade etmeme hakkına sahip olabilir.
Kapora iade etmemek suç mu?
Mevduat Dolandırıcılığı Cezası Basit bir dolandırıcılık olduğu tespit edilirse, ceza 1,5 ila 7,5 yıl hapis ve 7500 güne kadar para cezası olacaktır. Ancak, mevduat dolandırıcılığı genellikle Yüksek Mahkeme tarafından nitelikli dolandırıcılık olarak kabul edilir.
İbana kapora geri alınır mı?
Aslında, halk arasında depozito olarak adlandırılan kolaylık, çekim ücretidir. Çekim ücreti bir cezadır ve depozito ile ödenir. Taşınır mallar veya gayrimenkul dışındaki satışlar için depozito olarak verilirse çekilebilir. Depozito çekim ücreti olarak verilirse çekilemez.
Kapora verdim geri alamıyorum ne yapmalıyım?
Sözleşmede bu husus öngörülmemişse veya sözleşme yapılmamışsa yapılan ödeme T.B.K. 177’nin talebine tabidir. Depozito olarak değerlendirilmeli ve ödenen depozito satıcı tarafından iade edilmelidir. Alıcı tarafından iade yapılmazsa talep edilmeli ve talep cevapsız kalırsa yasal işlem yapılmalıdır.
Kapora gönderirken açıklama kısmına ne yazılır?
Para yatırırken dikkat etmeniz gerekenler: Tutar çevrimiçi ödeniyorsa, açıklama bölümünde bu ücretin neden ödendiği belirtilmelidir. Bu şekilde makbuz kanıt olarak kullanılabilir. İşlemle ilgili detaylı bilgilerin yazılı satış sözleşmesinde yer alması gerektiğini belirtmiştik.
Vazgeçince kapora yanar mı?
Ürünün satın alınması gecikirse, depozito kaybedilebilir ve depozito size iade edilmez. Ürünü satın almaktan tamamen vazgeçtiğinizde “depozito iade edilecek mi” adı verilen bir durum ortaya çıkar.
Kapora kaç gün geçerlidir?
Depozito sözleşmesi için belirlenmiş bir son tarih yoktur.
Kapora cayma bedeli nedir?
Yukarıda açıklandığı gibi, bir mevduat, taraflardan birinin diğerine sözleşmenin sonuçlandırıldığının kanıtı olarak bir miktar para vermesiyle gerçekleşir. Para çekme, taraflardan birinin belirli bir miktar ödenmesi koşuluyla sözleşmeden çekilmesine izin veren bir seçenektir.
Hesaba kapora geri alınır mı?
Depozito beyanı ile transfer edilen para, TBK 177 kapsamında bağlantı ücreti olarak kabul edilir. Sözleşmenin geçersiz olması veya herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde, teslim edilen eşyaların iade edilmesi gerekir. Depozito yani bağlantı ücretinin de iade edilmesi gerekir.
Kapora aldıktan sonra vazgeçmek caiz mi?
Alıcının sözleşmeden dönmesi hâlinde teminatının kendisine iade edilmesi şartıyla yapılan sözleşmenin caiz olduğu hususunda ihtilaf yoktur (İbn Cüzey, el-Kavânin, 171). Çoğu hukukçu, alıcının sözleşmeden dönmesi hâlinde ödediği teminatın kaybedileceği, yani satıcının malı olacağı şartıyla sözleşme yapılmasını caiz görmemişlerdir.
Kapora sözleşmesi yoksa ne olur?
Sözleşmede veya mahalli örfte aksi öngörülmedikçe teminat, esas alacaktan mahsup edilir. Madde 177/2 TBK. Maddeden anlaşılacağı üzere, sözleşmede veya mahalli örfte aksi öngörülmedikçe teminat, esas alacaktan yani mahsuptan mahsup edilir.
İbana kapora geri alınır mı?
Aslında, halk arasında depozito olarak adlandırılan kolaylık, çekim ücretidir. Çekim ücreti bir cezadır ve depozito ile ödenir. Taşınır mallar veya gayrimenkul dışındaki satışlar için depozito olarak verilirse çekilebilir. Depozito çekim ücreti olarak verilirse çekilemez.
Cayma parası asıl alacaktan düşülür mü?
Görüldüğü gibi, cayma bedeli her iki tarafa da sözleşmeden dönme hakkı vermektedir. Esas hizmet verildikten sonra sözleşmeden dönme mümkün değildir. Taraflar sözleşmeden dönmezlerse, cayma bedeli alıcının alacaklarına mahsup edilir (Nomer, Haluk: Borçlar Hukuku Genel Hükümler, İstanbul 2021, s. 527).
Kapora kaç gün geçerlidir?
Depozito sözleşmesi için belirlenmiş bir son tarih yoktur.
Kapora ana paradan düşer mi?
Depozitonun “bağlantı parası” olarak kabul edildiği sözleşme. Sözleşmenin akdedildiğinin kanıtı ve depozito olarak yapılır. Bu nedenle verilen para, altta yatan alacaktan düşülür. Ayrıca sözleşmeden çekilme durumunda depozito alıcıya iade edilir.