İçeriğe geç

Çalkamaç Ne Demek

Çalhama ne demek?

Calhama: Ayran. Çeltek: Çoban çırağı, Dahanah: Kadın takıları (altın)

Sivaslılar birbirine ne der?

Yapılan araştırma sonucunda Sivas halkının birbirlerine “Gülüü” diye seslendiği ortaya çıktı.

Sivas’ta halaya ne denir?

Halaya’ya Kargın veya Garhın da denir.

Sivas şivesi nasılsın ne demek?

SİVAS LEHÇESİ Şergada: Küstah, kötü şeylerle uğraşan Kardeş: Nörüyon kardeş: Yani nasılsın, neyin var, nasılsın? Düremeç: Dürüm (Dürüm, köfte, lor peyniri…)

Soyha ne demek Sivas?

Çalışmamızın konusunu oluşturan Soyka kelimesi Anadolu Türkleri arasında çoğunlukla “cenaze elbisesi” anlamında kullanılmaktadır.

Sivaslıların mezhebi nedir?

İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.

Sivas’ın lakabı nedir?

İlin isminin tarihçesi: Sivas’ı farklı zamanlarda yöneten devletler şehre farklı isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment Eyaleti, Devlet-i Rum, Devlet-i Sivas ve Sivas’tır.

Sivas’ın soyu nereden gelir?

Şehrin sakinleri, bölgeyi farklı zamanlarda yöneten devletler tarafından yerleştirilen Türkmenlerden gelmektedir. Daha sonraki zamanlarda, yabancı bir unsur olarak kabul edilebilecek tek topluluk Kafkas göçmenleriydi ve bunlar Osmanlı hükümeti tarafından şehir bölgelerine yerleştirildiler.

Sivas’ta patatese ne denir?

Ülkemizde patates anlamına gelen kartol kelimesine benzer kelimeler birçok bölgede kullanılmaktadır. Örneğin Sivas’ta Gartof, Bitlis’te Kartop, Antalya’da Kortol olarak kullanılmaktadır.

Gülüü ne demek Sivas?

Gülü: “Gülüm, canım” cevabında kullanılan sevgi ifadesi daha çok çocuklar için kullanılmaktadır (bkz.

Zırıl ne demek Sivas?

“Pehlivan gibi bağırma, çok yüksek sesle bağırma, pehlivan kadar büyüksün, hala çocuksun.” gibi sözlerde kullanılır ama asıl anlamı erkek eşektir. Adamın büyük kısmına ZİRİL 58 denir. Ve ZİRİL’ler 3’e ayrılır. Büyük Zırıl, orta Zırıl ve küçük Zırıl.

Sivas dilinde düdü ne demek?

DULDA: Sığınak aramak için rüzgarsız, sessiz yer. Dullama / çok bilgili duluh yanağı. Dummak / suya girmek. DUMMAK: Deniz, göl, baraj, nehir ve havuz gibi ortamlarda nefesini tutarak bir an gözden kaybolmak. Dumulmak – su borusuna/üflemeli çalgıya daldırma. WOWDÜ: Balta – Kazma ve keser gibi aletlerin kesmeyen diğer tarafları. DÜĞÜR: …

Çal ne demek eski Türkçe?

Çal- fiilinin Eski Türkçe, Eski Uygurca ve Kazak Türkçesinin yanı sıra diğer Türk lehçelerinde de “bir müzik aletini çalmak” anlamında kullanıldığı görülmektedir.

Çalabi ne demek?

Kelime muhtemelen Çalap (Allah) kelimesinden gelir ve “Çalabi”[1] kelimesinin çelebi dilindeki “Tanrı’ya ait” anlamına gelen tercüme edilmiş halidir. Bu unvan ayrıca Konya Mevlevi Asitanesi[2] Postnişinleri ve Hacı Bektaş Veli’nin soyundan gelenler için de kullanılır.

Çal yaka ne demek?

“Çalmak” terimi, bir kişiyi yakasından tutup güç kullanmak anlamına gelen bir ifade gibi görünüyor. “Ellemek” terimi ise bir kişiyi yakasından tutmak anlamında kullanılıyor.

Eze ne demek Bayburt?

Eze: Teyze. Eze Gurban: Teyze bir kurbandır, “Halanız gelecek yıl kurban olacak.” gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir