Sokak kelimesinin kökü nedir?
Kelimenin kökü “sak” biçiminde olmalıdır.
Cadde kökü Türkçe mi?
Etimoloji. Cadde kelimesi Türkçe’de Arapça “allee” (ana cadde, geniş yol) kelimesinden gelir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen şey, kelime” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Apartman kelimesinin kökü nedir?
Apartman kelimesinin kökeni İtalyanca appartamento kelimesidir. Bu kelimenin kökü “a parte” (ayrı, bölünmüş) terimidir. İtalyancadan Fransızcaya “appartement” olarak geçmiştir ve Fransızcadan Türkçeye geçmiştir.
Sokak kelimesi türemiş mi?
Arapça zuḳāḳ زقاق “sokak, dar geçit” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Arapça kelime, aynı anlama gelen Akadca sūḳāḳu kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Akadca sūḳu “sokak, özellikle çarşı sokağı, çarşıda belirli malların satıldığı geçit” kelimesinden türemiştir.
Kelimede kök nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Mahalle kelimesi Türkçe mi?
Bu, Arapça ḥll kökünden gelen ve “barınak, köşk, mesken” anlamına gelen maḥalla(t) محلّة kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Koltuk kelimesinin kökü nedir?
Bu kelime, Eski Türkçe kol kelimesinden türemiştir ve Eski Türkçe +tIk ekiyle bitmektedir.
Cadde ünsüz türemesi var mı?
Özellik, şiddet, ciddi, millet, ıssız, madde, sokak, sessiz, duyarsız gibi kelimelerde ünsüz türevi yoktur.
Yağmur kökü nedir?
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Kâğıt hangi dilden?
Türkçe “paper” kelimesi Farsça kökenlidir. Farsça kāġad kelimesi aynı anlama gelen Sogdian kāġədā veya ḳāġədā kelimesiyle ilişkilidir. Paper kelimesi Türk lehçelerinde farklı şekillerde telaffuz edilir.
Asansör kelimesinin kökü nedir?
Asansör kelimesi Fransızca “ascenseur” kelimesinden türemiştir.
Yoğurt kelimesinin kökü nedir?
Yoğurt – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yoġrut, “katılaşmış süt ürünü” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe yoġur fiilinden – “şişmek, koyulaşmak” ve Eski Türkçe +Ut ekinden türemiştir.
Çay kelimesinin kökü nedir?
Dünyanın pek çok dilinde çay sözcüğünün kökeni, dünyaya yayıldığı Çin dillerine dayanır. Mandarin lehçesinde ç’a, Min lehçesinde (Amoy) t’e ve Kantonca’da çàh, 茶 karakterinin farklı telaffuzlarıdır ve dünya genelinde yaygın olan çayın çeşitli telaffuzlarının kökenini oluştururlar.
Şehir kelimesinin kökü nedir?
Şehir kelimesi Farsça şehr kelimesinden gelmektedir. Türkçede kelimenin sonunda hr ünsüz grubu bulunmadığından, arka vokalli iki heceden oluşmaktadır.
Eski Türkçede sokak ne demek?
Kaşgarlılara göre Eski Türkçedeki biçim suk-, Oğuzlar ise sok- biçimindedir.
Ül ne eki?
Eski dilde isim veya sıfat tamlamalarından sorumludur. – veled’ul zina. Eski Türkçede (Uygur ve Göktürk) bölge veya alan anlamına gelen bir kelime.
Yoldaş kelimesinin kökü nedir?
Yoldaş – Nişanyan Sözlüğü. Orta Türkçe comrade, “yoldaş” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Türkçe +dAş ekiyle Eski Türkçe “yol” kelimesinden türemiştir.
Kök kelimeler nelerdir?
Tanım: Kök Sözcükler Kök sözcükler, bir dildeki diğer sözcüklerin türetildiği temel çekirdek anlam birimleridir ve Latince, Yunanca ve diğer dillerden gelir. Kökler, diğer sözcüklerin türetildiği sözcüklerin temel parçasıdır, genellikle öneklerin (başlangıçların) ve soneklerin (bitişlerin) eklenmesiyle elde edilir.6 Mart 2024Tanım: Kök Sözcükler Kök sözcükler, bir dildeki diğer sözcüklerin türetildiği temel çekirdek anlam birimleridir ve Latince, Yunanca ve diğer dillerden gelir. Kökler, diğer sözcüklerin türetildiği sözcüklerin temel parçasıdır, genellikle öneklerin (başlangıçların) ve soneklerin (bitişlerin) eklenmesiyle elde edilir.